top of page
Search
  • apersonanactionach

Φωτιές 2021

Φέτος, για άλλη μία χρονιά, εκδηλώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα. Επιχειρήσεις και σπίτια κάηκαν, πνεύμονες πρασίνου έγιναν στάχτη, ο κόσμος είναι απελπισμένος.


Φέτος, όλοι οι Έλληνες ένιωσαν την φωτιά. Αυτοί στην πρώτη γραμμή, οι πληγμένοι άνθρωποι, ο καθένας από εμάς παρακολουθώντας από την ασφάλεια του σπιτιού του. Προσωπικά, για πρώτη φορά ένιωσα λύπη, πραγματική λύπη. Έβλεπα πρωτόγνωρες εικόνες, απελπισμένα άτομα να χάνουν ότι θεωρούσαν δεδομένο, <<βροχές>> στάχτης, καυτή ατμόσφαιρα, κόκκινο ουρανό.


Αυτές τις μέρες ακούσαμε πολύ έντονα τις λέξεις <<κλιματική αλλαγή>>. Γνωρίζουμε όλοι για το τι πράγμα μιλάμε; Ουσιαστικά, πρόκειται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι οι ετήσιες βροχές λιγοστεύουν, το έδαφος χάνει την υγρασία του, το ίδιο και τα φυτά. Άρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, είναι πιο έντονος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ακόμα και από φυσικά αίτια. Βέβαια, δεν πρέπει να αγνοούμε της ανθρώπινη αμέλεια, και τον δόλο. Στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγνοούν τις προειδοποιήσεις τις πολιτείας για έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως τον άνεμο, και αποφασίζουν να προχωρήσουν κανονικά στην καύση των χόρτων. Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν , αγνοώντας την νομοθεσία, ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν μια αναδασωτέα έκταση.


Όμως, εμείς, η νέα γενιά πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ο πλανήτης μας χρειάζεται τώρα, όχι στο μέλλον! Απαιτείται να ασχοληθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε με το θέμα. Ως κοινωνία, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Πρέπει να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε άλλους, να μάθουμε τι πραγματικά γίνεται από αξιόπιστες πηγές. Πρέπει να εφαρμόζουμε τους ήδη γνωστούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος για την όσο το δυνατών μικρότερου τέτοιου στο περιβάλλον. Δηλαδή, την δασοπροστασία όλο τον χρόνο, την λιγότερη χρήση πλαστικού, την ανακύκλωση, και την φύτευση πρασίνου. Πρέπει να μελετήσουμε το οικοσύστημα μας πριν δράσουμε. Για να γίνει σωστή αναδάσωση, πρέπει να κοιτάξουμε τα ζώα, τα φυτά, το έδαφος. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να ξανά γεμίσει η περιοχή πράσινο με τον σωστό τρόπο. Το σχολείο μας οφείλει να διαθέτει κάδους ανακύκλωσης, μη-πλαστικά σκεύη και βρύσες με πόσιμο νερό. Η βοήθεια που θα παρέχουμε μπορεί να είναι άμεση ή ακόμα και έμμεση. Δηλαδή, μπορούμε να μιλήσουμε σε ενήλικες για το θέμα, αφού εκείνοι είναι η εργάσιμη γενιά τώρα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε την σημαντικότητα της βοήθειας, και αυτό να φανεί στις εκλογές.


Οι φωτιές δεν είναι παιχνίδι, κινδυνεύουμε όλοι. Ως ομάδα, πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, τώρα που ακόμα υπάρχουν ελπίδες.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Η θέση του βιβλίου στην κοινωνία

Παρά την ανεκτίμητη προσφορά του το βιβλίο δεν έχει στην εποχή μας την ανάλογη ανταπόκριση στο κοινό. Η εικόνα του μοναχικού ανθρώπου τον οποίο συντροφεύει η ανάγνωση ενός βιβλίου γίνεται ολοένα και π

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, σκέφτηκα να σας μιλήσω για μία από της αγαπημένες μου ασχολίες, τα βιβλία. Ειλικρινά, νιώθω το βιβλίο σαν έναν από τους καλύτερους μου φίλους. Παρ' όλο

Η Τηλεόραση; Εχθρός ή Φίλος

Η τηλεόραση είναι μία συσκευή που πρωτοεμφανίστηκε στην ζωή μας το 1924 και από τότε υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Άτομα κάθε ηλικίας την χρησιμοποιούνε καθημερινά. Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που τ

Post: Blog2_Post
bottom of page